Десетокласници от СУ „Нешо Бончев” с поощрителни награди в Национален конкурс

В началото на ноември бяха наградени участниците в Националният ученически конкурс „Свобода или смърт юнашка“, посветен на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев. Конкурсът се организира от Община Карлово под патронажа на  Министерство на образованието и науката и РУО – Пловдив. По традиция призовите места на участниците стават ясни през юни, но за първа година срокът на надпреварата беше удължен до началото на новата учебна година. В конкурса се включиха 150 ученици от цяла България, разпределени в  две възрастови групи: от V до VII клас и отVIII до XII клас. Участниците се състезаваха в четири жанра – есе, стихотворение, живопис и графика.

Във втората възрастова група бяха отличени с поощрителни награди /предметни и парични/ десетокласниците от СУ „Нешо Бончев” Стела Дилова /Хб кл./ и Иван Иванов /Ха кл./, които участваха със свои стихотворения. На ученичката от Хб клас Ива Чернирадева, която заинтригува журито с интересното си есе, също беше присъдена поощрителна награда. Литературните ученически творби в конкурса бяха класирани от жури с председател - Мариан Кръстев /поет и преподавател по български език и литература в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Карлово/, и членове М. Колев /директор на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“, Карлово/, Ас. Николова /директор на НМ „Христо Ботев“, гр. Калофер/, С. Димитрова /общественик/ и М. Сангурова /главен специалист „Хуманитарни и социални дейности“/. Своите награди бончевци получиха на специална церемония лично от зам.-кмета на град Карлово Стойо Карагенски. В знак на уважение към бележития поет и революционер панагюрци поднесоха цветя пред паметника на Ботев в Калофер.

Екип „Реклама”, СУ „Нешо Бончев”

 

Уважаеми ученици и учители,

Обявяваме акция за събиране и предаване на негодни батерии за рециклициране по инициатива на РИОСВ-гр. Пазарджик.

Наградите за участие ще бъдат индивидуални и групови. Моля, предавайте събраните батерии на вашите класни ръководители или на г-жа Варадинова (15 каб.) и г-жа Талева (14 каб.)!

Инициативата е общоевропейска и е във връзка с Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Краен срок за включване в инициативата: 19.11.2018 г.

Очакваме ви!

Учители, родители и лектори дискутират на тема: „Семейно планиране и защо е важно детето да учи“

На 23-ти окомври стартира проектът на СУ „Нешо Бончев“ „Заедно за нашите деца“ към Национална програма на МОН „Заедно за всяко дете – 2018 год.“. В училищната библиотека се проведе първата среща с родители на тема „Семейно планиране и защо е важно детето да учи“. Гости лектори бяха г-жа Красимира Маринска /соц. работник/ и г-жа Десислава Добрева /психолог към ЦОП „Зора“, гр. Панагюрище/. Те по интересен и достъпен начин представиха пред родители и учители пътя за успешното развитие на личността,  който зависи от подкрепата на семейството и доброто образование на децата,  даващи шанс за по-добър живот и професионално развитие.

Екип „Реклама”, СУ „Н. Бончев”

 

Бончевци представят любими книги и четат не само в Седмицата на четенето

Инициираната на Министерството на образованието и науката Национална седмица на четенето в края на октомври провокира различни активности в СУ „Нешо Бончев”.

Четвъртокласници четоха приказки на първолаците, които бяха очаровани от артистичните умения на по-големите ученици.

Учениците от 12а клас си организираха един по-различен урок по литература при г-жа П. Димитрова. Някои от тях представиха чрез мултимедийни проекти своя любим автор или любима книга. Дигиталните технологии и умения на учениците този път бяха в услуга на литературата. Присъстващите на урока се убедиха, че сред младите хора има такива, които четат и умеят да откриват нови светове не само в интернет, а и сред страниците на прочетените книги. Делян Хаинов представи своя любим автор на криминални романи – Джеймс Хадли Чейс и неговата книга „Лош късмет“. Стойно Цуцеков сподели пред всички защо харесва романа „Под игото“, а за своя любима книга определи онази, която може би сам ще напише един ден. В часа на гости беше и ученикът от 12б клас – Стоян Иванов, който представи Гьоте и неговия „ Фауст“, а презентацията му бе оценена с аплодисментите на всички.

Седмокласници и десетокласници проявиха особено старание и находчивост при избора на стихотворения, с които по традиция започват часовете си по български език и литература при г-жа П. Пенева. Вместо традиционното „Клас стани, клас мирно!” в началото на учебния час дежурните прочитаха от мобилните си телефони или стихосбирки стихове на Петя Дубарова и Димчо Дебелянов, на Никола Вапцаров и Атанас Далчев, редом със съвременни стихове на техни връстници, които присъстват само с псевдоним в интернет пространството. 

Екип „Реклама”, СУ „Н. Бончев”

 

SoccerBot CHALLENGE - начало на новата Робо година

 

На 18.10.2018г. от 14:00 часа, по време на Европейската седмица на програмирането, в СУ „Нешо Бончев” се проведе SoccerBot CHALLENGE. С това събитие клубът по роботика в СУ „Нешо Бончев” - The Unicorns постави началото на новата Робо година. Ученици и учители представиха дейността на клуба, кратка история и приложение на роботиката. Демонстрираха наличните състезателни роботи, кой в каква категория се състезава. Показаха разпечатани на 3Д принтер робо-шасита и специално изработените за събитието елементи. 

Всички желаещи участници в събитието имаха възможност да се включат в сглобяването и програмирането на SoccerBot-и. Запознаха се с различни микроконтролери, мотори и сензори. В последващото състезание с конструираните SoccerBot-и се включиха по-голяма част от присъстващите. В импровизираните работилници бяха представени различни среди за програмиране. Всеки един от присъстващите получи сертификат.

SoccerBot CHALLENGE се осъществи благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте". 

 

Учители от проект „ТИМ” споделиха опит и впечатления с колегите си от СУ „Нешо Бончев”

Ако ДНЕС преподаваме на децата така, както правехме ВЧЕРА, то ние ограбваме тяхното УТРЕ! - Джон Дюи

 Учителите по английски език в СУ „Нешо Бончев“ Силвия Бобекова и Антонина Футекова, част от екипа по проект “ТИМ”, програма “Еразъм+”, споделиха със своите колеги натрупан опит и впечатления от обучението си в Алфа Колидж, Дъблин. Представяйки образованието в 21-ви век, те акцентираха върху автономното учене и преподаване, върху критичното мислене.

Водещите провокираха колегите си с думите: „Да подготвим учениците за живот извън класната стая, за свят, който НЕ съществува, и професии, които НЕ съществуват“. Чрез Протокола ЗИН (KWL) - какво ЗНАМ, ИСКАМ да знам и какво НАУЧИХ, чрез  работа в екип учителите от СУ “Н. Бончев” дискутираха върху актуалната тема за уменията, които всички ние трябва да притежаваме, за да се справяме с предизвикателствата на 21-ви век.

Обучаващите предложиха работа с лимитирани ресурси, гъвкавост, адаптивност и креативност, а участниците получиха ценната информация чрез QR-кодове с мобилните си телефони. Разгледана беше брошурата, създадена по проект “ТИМ”, която в синтезиран вид представя темите, обсъждани по време на курса „Образование за 21-ви век – Превръщане на училищата в подходящи за бъдещето на децата“ - автономност на учителите и учениците; главните роли на учителя – експерт, ролеви модел, фасилитатор, модератор, доставчик на информация; концепции за автономното образование; практики за самооценяване на учителите; критично мислене; технологични ресурси за учители и ученици; рубрики за оценяване. Г-жа Бобекова фокусира вниманието на колегите си върху прилики и разлики между проектно-базираното обучение и обучение, базирано на проблем. Присъстващите се убедиха в необходимостта съвременният ученик да притежава умения за учене, функционална грамотност и справяне с живота в 21-ви век.

Бенефициент на проект „ТИМ – Технологии и Иновативни Методи“ с рег. № 2018-1-BG01-KA101-047165 по програма Еразъм+ на стойност 29 524 евро е СУ „Нешо Бончев“-Панагюрище. Целта е повишаване качеството на образование и квалификация на педагогическите специалисти.

Екип “Реклама”, СУ “Нешо Бончев”

Бончевци с първи места във футболен турнир

В началото на октомври любителите на футбола от СУ „Нешо Бончев” се включиха активно в детски футболен турнир „За малките и Голямата игра”, организиран от Община Панагюрище, фенклуб на ЦСКА - гр. Панагюрище, и фирма „Оптикс”. Малките футболисти показаха своето майсторство на изкуствения терен при Градския стадион „Орчо войвода”. Ученическите футболни отбори бяха разделени в три възрастови групи 3/4 клас,5/6 клас и 7/8клас. Бончевци завоюваха две първи места в турнира, в първа и във втора възрастова група. При най-малките за най-добър вратар беше отличен Виктор Цветанов, а призът за най-добър футболист отново бе присъден на ученик от СУ „Нешо Бончев” – Даниел Беломачев. Малките футболисти разчитаха на подкрепата и професионалните съвети на учителите си по физическо възпитание и спорт Ангел Парпулов, Николай Петров и Мария Стоянова.

Екип „Реклама”, СУ „Нешо Бончев”

Учители, родители и институции - заедно за всяко дете

През тази учебна година Средно училище „Нешо Бончев” започва работа по още един проект, насочен към взаимодействието между всички страни в образователния процес. Проектът „Заедно за нашите деца”, финансиран от Национална програма „Заедно за всяко дете - 2018”, има за цел повишаване на родителския капацитет и ангажираност при задържане на ученици в училище. Заложените дейности и лектории, координирани от училищния педагогически съветник Илияна Александрова, са насочени към общата работа с родителите, като основно ще се акцентира върху засилване на доверителната връзка между родители – ученици – учители. Предвиждат се родителски срещи на различни теми: „Семейно планиране и защо е важно детето да учи“,  „Хранителен и двигателен режим в ученическа възраст“, „Детски болести“, „Модели на семейно възпитание“, „Агресията в училище“; „Наркотична зависимост“; „Приемливи поведенчески модели в обществото“ и др. Училището ще си партнира с ЦОП „Зора“, лекари консултанти, организация „Амалипе”, инспектор от Детска педагогическа стая. Ще бъдат присъждани награди за ученици, успешно завършили І и ІІ срок, както и поощрения за родители с нисък социален статус, чиито деца посещават редовно училище и отбелязват напредък.

 Екип „Реклама”, СУ „Нешо Бончев”

Ученици и родители на урок по английски език

На 27-ми септември учениците от ІІб клас представиха пред своите родители открит урок. Инициативата, подготвена от учителя по английски език Ваня Манчорова, целеше да докаже ежедневната употреба на английски думи в езика ни. Чрез беседа, игри и презентация, подготвена от учителката, родителите се убедиха в популярността на английската реч и разбраха колко често самите те използват чуждите думи. Всички присъстващи на събитието се включиха в състезание по писане, учиха стихотворение, съпоставяха поговорки на двата езика, научиха интересни факти за английския език. След забавлението и игрите победителите получиха медали, а накрая всеки си тръгна със сертификат за отлично представяне в урока.

Събитието беше вълнуващо и емоционално за ученици, родители и учители, които си пожелаха да има още подобни инициативи.

 

Екип „Реклама”, СУ „Нешо Бончев”

Pages

Новините от СУ "Нешо Бончев"

Уважаеми родители на бъдещи първокласници!

Поради възникнал служебен ангажимент на 19.04.2016г., който не бих могла да отменя, срещата с вас, определена за този ден, няма да се проведе. Тя ще се състои на 20.04.2016г. по същото време.

Коментирано: 0