Грипна ваканция

Скъпи ученици, уважаеми родители и колеги!

Съгласно предписание на РЗИ-Пазарджик, учебните занятия се прекратяват от 21.01.2019 г. до 23.01.2019 г. (включително), за учебните заведения на територията на област Пазарджик.

Очакваме всички ученици и учители в училище отново в четвъртък, 24.01.2019 г. 

Бъдете здрави и починете пълноценно!

Състезание по творческо писане

Поздравления за Дарина Метанова, 6. клас и Цветана Мулешкова, 10. клас, които са номинирани за участие в национален кръг в 9-тото състезание по творческо писане на есе на английски език. Да им пожелаем късмет и на финалния етап.

Резултатите от националния кръг предстои да излязат на 28. януари.

Занимания по интереси

Уважаеми родители,

От новата календарна година МОН въвежда нови регламенти в образователните институции, свързани с даване на обща подкрепа за учениците под формата на  занимания по интереси.

За тази цел на всички Вас, чрез децата Ви, сме предоставили анкети, с които да проучим интересите на учениците. Моля, до края на седмицата (11.01.2019г.) да предадете на класните ръководители желанията за занимания по интереси на Вашите деца.

Съгласно изискванията на МОН, приоритет се дава на дейностите за мотивиране на учениците в тематични направления „Дигитална креативност“, „Природни науки“, „Математика“ и „Технологии“.

Ако имате нужда от разяснения и допълнителна информация, се обърнете към класните ръководители!

 

Веска Барова - директор

 

Заедно в час с мама

Екипът от учители от СУ „Нешо Бончев“, работещ по дейност „Заедно в час с мама“ по НП „Заедно за всяко дете - 2018 год.“ на МОН, поздравява своите  ученици и техните родители с предстоящите Коледни и Новогодишни празници, като им пожелава крепко здраве и успехи  в общата работа.

Коледно настроение с открит урок „Бяла Коледа“ в СУ „Нешо Бончев“

Дни преди Коледа учениците от VIб клас - СУ „Нешо Бончев”, с класен ръководител Юлия Богоева изнесоха открит урок, посветен на българския обичай Бъднуване. Своите гости - съученици, родители и учители от СУ „Братя Миладинови” - гр. София, шестокласниците посрещнаха с пита по стар български обичай. Класната стая грейна от много свещи и светлини на украсената елха, пред която беше нареден битов кът. Облечено в народни носии многолюдното и сплотено семейството седна около празнична софра, подредена с нечетен брой постни ястия. Специално място бе отредено и на обредния хляб с пара - Боговица. Стопанинът подготви заедно с внучето си Бъдник. Всеки разказа за коледните символи преди пристигането на  скъпите гости – коледарите. С традиционна песен и наричания те благословиха дома с  пожелания за здраве и берекет. Стопаните им раздадоха кравайчета, плодове, пари.

Коледният урок шестокласниците реализираха с помощта на своите родителите, които активно се включиха в приготвянето на традиционните ястия. Празничните традиции оживяха с песните, добродетелите, благодарността и надеждата. Топлата домашна атмосфера се допълни от приказната мултимедийна презентация, представена от г-жа Цветанка Мулешкова.

Гостите, закичени със стръкче здравец, получиха различни подаръци: коледни пожелания, цветни диплянки, подготвени в часовете по информационни технологии с рецепти за традиционни постни ястия, брошури с коледните символи с текст на английски език, коледни картички, изработени в часовете по изобразително изкуство. За подготовката на коледния урок на шестокласниците помогнаха и техните учители Десислава Калугерова, Костадинка Караджова, Стефан Дошков и Нистор Хаинов, Снежина Машева, Цветанка Мулешкова и Нонка Лютова.

Урокът „Бяла Коледа“ е част от програмата за обмяна на опит между училища от цялата страна, реализирана по проект „Едно училище за всички“ към Център за приобщаващо образование – София.

 

Екип „Реклама“, СУ „Нешо Бончев“

С изключителен успех премина традиционната коледна благотворителност в СУ „Нешо Бончев“

Традиционният коледен благотворителен базар в СУ „Нешо Бончев“ тази година беше изключително успешен и събра сумата от 1748 лева. В междучасията на 10-ти и 11-ти декември фоайето на 1 етаж беше изпълнено с малки и големи ученици. Любителите на сладките коледни изкушения се насладиха на кулинарното майсторство на своите съученици и на техните родители. В първия базарен ден майките на малчуганите организираха благотворителната разпродажба на домашно приготвени вкусотии и събраха почти 1200 лв. Вторият ден на училищния коледен базар беше реализиран благодарение на ученици и родители от прогимназия и гимназия.

Коледната благотворителна инициатива в СУ „Нешо Бончев“ е организирана от училищния екип, работещ по проект „Едно училище за всички“ с подкрепата на Център за приобщаващо образование, както и от участниците в Ученическия съвет. Събраната сума от 1748 лева ще бъде разпределена между 19 ученици от СУ „Нешо Бончев“, които се намират в трудна житейска ситуация, но въпреки това полагат старание и постигат успехи в училище.

Към благородната кауза се присъединиха и дванадесетокласниците от СУ „Нешо Бончев“, като събраха помежду си и дариха сумата от 200 лв. на нуждаещ се ученик от втори клас. Училищната благотворителност беше подкрепена и от ръководството на „Бунай“ АД, което дари сумата от 300 лв., за да донесе малко радост в семейството на двама братя, ученици във ІІ и в VІІ клас от училището.

Бончевци са единодушни, че благотворителността в училище трябва да се превърне в традиция, защото доброто училище дава отлични знания и умения, а истинското училище освен всичко това се стреми да превърне света в  едно по-добро място!

 

Екип „Реклама“, СУ „Нешо Бончев“

Златен, сребърни и бронзови медали за математиците от СУ „Нешо Бончев”

В края на месец октомври се проведе есенният кръг на Шестия международeн турнир „Математика без граници”.  В него се включиха 54 ученици от II до IX клас от СУ „Нешо Бончев”. Добрата работа и високите резултати откроиха победителите: златен медал за Петя Феркова от ІІа клас; сребърен медал за Красимира Гърбешкова от ІІа клас и Деян Пенелов от ІІІв клас. Бронзови медали получиха Делчо Мурджев и Стоеслава Терзийска от ІІа клас, Инеса Скачкова от ІІб клас, Петя Гърнева от ІІІв клас, Любомира Велева от ІІІа клас, Александра Маринова от V клас и деветокласника Илчо Машев.

На 15 декември във фоайето на училището заместник-директорите Ан. Горинова и Г. Дюлгярова поздравиха участниците в състезанието за достойното им представяне и връчиха грамоти на медалистите.

Всички любители на математиката, които не успяха да завоюват медали в това състезание, имат шанса да постигнат това в зимния кръг на турнира.

Екип „Реклама”, СУ „Н. Бончев”

Инициативи по повод Световния ден за борба със СПИН в СУ „Нешо Бончев”

И тази година бончевци не останаха безучастни към проблема на човечеството ни с коварната болест СПИН. 1 декември - Световният ден за борба със СПИН, се оказа още един повод за размисъл и разговор по темата в СУ „Нешо Бончев”. Учителите по биология и здравно образование Мариела Варадинова, Нина Батева-Куртакова и Иванка Талева-Мазнекова инициираха и проведоха образователна кампания, включваща разнородни дейности при по-малките и по-големите ученици. Шестите класове след дискусия в часа на класа изработиха информационни брошури, които ще подарят на петокласници и ще споделят с тях наученото. В 7 и 9 клас бяха презентирани образователни видеа и мултимедийни продукти, като акцентът беше поставен върху начините за заразяване и профилактиката на СПИН. В основата на кампанията с ученици в гимназиален етап /10,11,12 кл./ залегна идеята за повишаване на културата на младите хора относно превенция на болестта. Основни помощници тук бяха дванадесетокласниците, членове на  БМЧК - Александър Ильов и Саркис Андонян. Гимназистите бяха заинтригувани от знанията и уменията, които Саркис и Александър предадоха по атрактивен и непринуден начин. В 11 клас се проведе и дискусия относно хуманността на генните терапии и възможностите на генното инженерство за “редактиране” на човешкия геном по такъв начин, че да се преодолеят рисковете от заразяване с ХИВ. Най-големите ученици – дванадесетокласниците, се запознаха с някои препарати за успешна антиСПИН терапия и принципите на тяхното действие в инфектираните клетки.

Екип „Реклама”, СУ „Н. Бончев”

Четвърто място за екоотбора на бончевци „Щъркелови криле“ на Национално онлайн състезание

Достоен финал на работата по проект „ПрироДА“ отчетоха ръководителките на двата екоклуба в СУ „Нешо Бончев“ – Мариела Варадинова и Иванка Талева-Мазнекова, учители по биология и химия. На 27 ноември техни ученици участваха в онлайн състезание „ПрироДА – Натура 2000“ и премериха теоритични знания и практически умения с още 25 отбора от цялата страна. Екотимът на СУ „Нешо Бончев” „Щъркелови криле“ включваше петима седмокласници – Таня Узунова, Цвета Манева, Луиса Петришка, Галя Станчева и Радослав Бонев. Те показаха много добри познания за екологичната мрежа Натура 2000 и за други защитени територии в страната, както и за различни земноводни, влечуги, птици и бозайници, срещащи се в нашата страна.

Учителите, ръководители на екоклуба, благодарят на участниците за доброто представяне (само с 5 точки разлика от победителите) и се надяват посланията на проект „ПрироДА“ - обич към природата и осъзнат дълг към следващите поколения за нейното опазване, да са достигнали до умовете и сърцата на децата.

Екип „Реклама”, СУ „Н. Бончев”

ПОКАНА

Средно училище „Нешо Бончев”

Проект „Едно училище за всички“

с подкрепата на Център за приобщаващо образование-София

 

ПОКАНА

за Коледен благотворителен базар

 

Уважаеми ученици, учители и родители,

И тази година като добра традиция организираме Коледен благотворителен базар. Инициативата е на Ученическия съвет и екипа учители и ученици, реализиращи проект „Едно училище за всички”. Каним Ви да ни подкрепите. Нека заедно да почувстваме духа на Коледа, като приготвим традиционни празнични ястия и споделим семейни рецепти.

Кога: от 10.12. /понеделник/ до 11.12./вторник/ - от 9.30 ч. до 11.30 ч.

Къде: фоайето на 1 ет., СУ „Нешо Бончев“

Как: всички желаещи ученици, учители и родители да приготвят, опаковат и донесат ястие и рецептата му

Събраните средства от Коледния благотворителен базар ще бъдат дарени

на ученици от нашето училище, които живеят в трудна социална ситуация, но въпреки това полагат усилия и постигат добри образователни резултати.

 

Доброто училище дава отлични знания и умения, а истинското училище прави

всичко това и се стреми да превърне света в  едно по-добро място!

 

Pages