„Ало, Космос! Говори България“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ученици от СУ „ Нешо Бончев“  с ръководител Г- жа Радка Семова участваха винициативата  „Ало, Космос! Говори България“ организирана от Атлантическия клуб в България, Посолство на САЩ в София и над 30 образователни организации в областта на STEM образованието. Този Форум на науката, който  се проведе на 26 юли 2021 г. в Sofia Tech Park.

За първи път българските деца говореха на живо с астронавтите на Международната космическа станция. Те зададоха своите въпроси на Тома Песке и Марк Ван де Хей, които са сред шестимата астронавти на станцията, която е в Космоса от пролетта.

Целта на проекта е да се разпали въображението на децата към Космоса, вдъхновявайки ги да пратят мечтите си отвъд земната орбита.

Събитието бе открито от посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, от образователният министър Николай Дянков и от Соломон Паси.

През целия ден учениците участваха в над 20 космически работилници и лаборатории – за строене на роботи за доставка на храна в МКС, ДНК в Космоса, такива по математика, изучаване с 3Д модели формата на Земята, за колонизиране на Марс и работилници с Майн Крафт.

Учениците гледаха презентации на теми за космическите отпадъци, за Космоса и правото, за тайните на космическата храна, за Космоса и биомедицината

 

Глобално лингвистично кенгуру

И тази година нашите участницие в нацоналния кръг на международното състезание по английски език Глобално лингвистично кенгуру (Kangaroo Global Linguistics – KGL) представиха достойно себе си и училището ни. Днеес  23.06. 2021 г. те получиха своите сертификати, а трима от тях (изкарали 90 и повече точки) и похвална грамота.

Това са участниците по нива и техните резултати.

Благодарим ви, ученици! Бъдете здрави и все така амбицирани да научавате и постигате високи резултати!

Любомира Велева

5. кл.

А1 

90 т.

Радостин Гагов

6. кл.

А1 Старши

90 т.

Стефан Гърков

7. кл.

А2

80 т.

Дарина Метанова

8. кл.

В1

92,5 т.

Цветелина Капитанска

10. кл.

В2

80 т.

Резултатите на всички участници в националния кръг могат да се видят тук ли на сайта на състезанието.

 

Финален кръг на Национално състезание „Многознайко“

 В деня, когато получиха удостоверения за завършен клас, зарадвахме наши ученици с медали и грамоти от финалния кръг на Националната състезание „Многознайко. То включваше 20 задачи по Английски език, Български език и литература и Математика. Първо място и купата получи Аделина Данкова. С медали от финалния кръг се накичиха: Анна Сапунджиева, Нето Димитров, Янко Узунов, Димитър Томов, Лияна Мазнекова, Александра Чернирадева, Радина Поптолева, Александър Раленеков, Николета Палийска, Димитър Димитров, Гергана Узунова, Радиана Узунова, Ивелин Хитов, Мартин Добрев, Теодора Плачкова, Антония Юрукова.

Поздравления за отличилите се ученици и техните учители: Гергана Милска, Мария Раленекова, Иван Иванов и Ени Гаджева.

 

Резултати от националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации

Училищна комисия по приема и записването на ученици в VІІІ клас в СУ „Нешо Бончев“ по държавен план-прием за учебната 2021-2022 год.:

Училищна комисия по приема и записването на ученици в VІІІ клас в СУ
„Нешо Бончев“ по държавен план-прием за учебната 2021-2022 год. - Изтегли

Резултати от пролетния кръг на Математика без граници в СУ „Нешо Бончев“

В пролетния кръг на международния турнир „Математика без граници“, участие взеханад 17000 ученици  от 19 страни. По традиция ученици  от СУ „Нешо Бончев“ участваха в математическата надпревара. 30 ученици от І до V клас решаваха 20 задачи  със свободен отговор. Всички  получиха грамоти за успешно представяне, а най-добрите и медали. Златен медал спечели Нето Стилян Димитров от ІІ клас с учител Мария Раленекова. Със сребърни медали се закичиха: Вивиан Велизарова Захариева, Михаил Матеев Тодореев от І клас с учител Неделка Гойчилова и Деян Николаев Пенелов от V клас с учител Нонка Лютова. Бронзов медал получи Димитър Георгиев Томов от ІІ клас с учител Мария Раленекова.

За финален кръг се класираха Нето Стилян Димитров,  Деян Николаев Пенелов, Христо Христов Йорданов и Михаил Матеев Тодореев. Състезанието ще се проведе в началото на месец август в гр. Несебър.

Поздравяваме нашите участници за успеха и им пожелаваме достойно представяне на финала на международното състезание.