Голямото четене на бончевци - 10-те любими книги
По време на Бончевите празници учениците от СУ “Нешо Бончев” се включиха в инициативата “Голямото четене”, организирана от учителите по български език и литература. Бончевци имаха възможност да гласуват и изберат своите любими литературни произведения. Проведената онлайн анкета попълниха 260 четящи ученици от прогимназиален и гимназиален етап. Според обобщените резултати от допитването любимите творби от задължителната литературата, изучавана в учебните часове, на учениците от 5. до 7. клас са поемата “Хайдути” на Христо Ботев, елегията “Хубава си, моя горо” на Любен Каравелов и романът “Под игото” на Иван Вазов.
За учениците от 8. до 12. кл. най-предпочитана е епическата поема “Илиада” от Омир, следвана от ренесансовия роман на Сервантес “Дон Кихот”, а на трето място е поставена книгата на Алеко Константинов “Бай Ганьо”, която се изучава и прогимназия, и в гимназия. За свободното си време бончевци избират като любимо четиво романът “Хари Потър” на Дж. К. Роулинг. Сред любимите им книги, препоръчани от връстници, са “Ян Бибиян” – Елин Пелин, “Приключенията на Том Сойер” – Марк Твен, “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” – Р. Риърдън и “Властелинът на пръстените” – Дж. Р. Р. Толкин.
От проведената анкета сред бончевци e видно, че книгите имат своето място в ежедневието на съвременните ученици. Интернет е още едно пространство, където могат да намерят любима книга, да споделят впечатления от прочетеното или да срещнат хора с близки читателски интереси.
Днес публикуваме и „Голямото четене“ при гимназистите.